Beteg lettem szabadság alatt! Újra kivehetem a szabadságomat?

2015.05.21

"Ezt nem hiszem el! Végre elérkezett a jól megérdemelt vakációm és már első nap 39 fokos lázzal fekszem!!! Mit tehetek most? Erre fog elmenni az egész szabadságom?" Nem gondolnám, hogy ennek így kell lennie!

A szabadság célja az évi szokásos hosszabb egybefüggő pihenés, kikapcsolódás, regenerálódás biztosítása. Ezen időtartam alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési, illetve rendelkezésre állási kötelezettsége alól. A jelenleg hatályos munka törvénykönyve ugyan nem szabályozza, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha szabadság alatt megbetegszik a dolgozó, de a szokásjog alapján úgy kezelik a kérdést, hogy betegség esetén orvosi igazolás ellenében utólagosan betegszabadságra váltják a távollétet.

Egyébként érthető, hisz míg a szabadság regenerálódásra és pihenésre szolgál, a betegállomány alatt gyógyulnunk kell, a két dolog pedig nem összehasonlítható. Egyébként sem lehet kétfajta jogcímen távol egy dolgozó, tehát, ha valakit a nyaralása közben kiírnak betegállományba, akkor az mindenképp felülírja a szabadságot.

Önnek is kérdése van? Üzenje meg nekünk!

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a cikkekben olvasható információk nem minősülnek hivatalos tanácsadásnak, így a használatukból eredő esetleges veszteségekért nem vállalunk felelősséget. Kérjük, hogy legyenek figyelemmel a cikkek dátumára is, mivel előfordulhat, hogy az idő múlásával az információk elvesztik aktualitásukat.