Gyed alatti munkába álláskor pénzben megváltható a szabadság?

2016.10.01

A GYED extra lehetővé tette, hogy a kismamák sokkal rugalmasabban kezeljék a munkába állás kérdését, még akár a gyermek két éves kora előtt is. Számtalanszor előfordul, hogy a munkaadónak azonnal szüksége lenne a dolgozó munkájára, viszont a felhalmozódott szabadságot ki kell adni, a kismama hetekkel később tud csak munkába állni. Mi lehet a megoldás?

Régen lehetőség volt rá, hogy a fizetés nélküli szabadság lejárta után a munkavállaló azonnal munkába álljon és a szabadságot megváltották neki pénzben. Erre ma már csak a munkaviszony megszűnése esetén van lehetőség.

Mint tudjuk, a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni. Annyi könnyebbséget ad az Mt. 123.§ (3) bekezdése, hogy a szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett eddig kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül kell csak kiadni. Tehát, ha nem halmozódott fel annyi szabadsága a kismamának, akkor elég, ha később kezdjük meg a szabadság kiadását, de úgy, hogy az utolsó napnak 60 napon belül kell lennie.

Felmerült még a kérdés, hogy egyben kell-e kiadni a visszatérő kismama szabadságát?

Nos, ha nem sérül a fentebb említett szabály, tehát még így is belefér a 60 napba a szabadság kiadása, akkor semmi nem tiltja, hogy kiadjuk részletekben is a szabadságát. Figyelemmel kell lenni viszont az Mt. 122.§ (3) bekezdésére, miszerint évente egyszer legalább 14 egybefüggő napnyi szabadságot kell biztosítani a munkavállalónak.

A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell.

Önnek is kérdése van? Üzenje meg nekünk!

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a cikkekben olvasható információk nem minősülnek hivatalos tanácsadásnak, így a használatukból eredő esetleges veszteségekért nem vállalunk felelősséget. Kérjük, hogy legyenek figyelemmel a cikkek dátumára is, mivel előfordulhat, hogy az idő múlásával az információk elvesztik aktualitásukat.