Kinek és meddig kell fizetni egészségügyi szolgáltatási járulékot?

2016.12.16

Egészségügyi szolgáltatási járulékot csak annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen és szociális rászorultság alapján sem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.

Ha kizárólag egyszerűsített foglalkoztatás keretében tud elhelyezkedni valaki, tehát sem munkaviszonya, sem egyéb tagsági jogviszonya nincs, illetve egyéb más jogcímen (pl., nyugdíjas, gyesen lévő) sem biztosított, akkor egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló nem minősül a Tbj. szerint biztosítottnak és csakis nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.

Biztosítási jogviszony hiányában viszont teljes hónapra meg kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Önnek is kérdése van? Üzenje meg nekünk!

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a cikkekben olvasható információk nem minősülnek hivatalos tanácsadásnak, így a használatukból eredő esetleges veszteségekért nem vállalunk felelősséget. Kérjük, hogy legyenek figyelemmel a cikkek dátumára is, mivel előfordulhat, hogy az idő múlásával az információk elvesztik aktualitásukat.