Mennyit kereshet a nyugdíjas munkavállalóm? Mire figyeljünk?

2015.09.21

"Hogy ki dolgozhat korlátlanul nyugdíj mellett, és kinek, mikor szünetel a nyugellátása, illetve a korhatár előtti ellátása, függ a kereset mértékétől, de a jogviszony típusától is (utóbbi eset független a kereset összegétől és a nyugdíjas életkorától).

A keresettől függő szabályt az alábbi esetekben kell alkalmazni:

• a nyugdíjkorhatárt be nem töltött öregségi nyugdíjasok (nők 40 év jogosultsági időre tekintettel megállapított öregségi nyugdíja)
• a korhatár előtti ellátásban részesülők,
• valamint a szolgálati járandóságban részesülők esetében.

Az említett nyugellátásban részesülők korlátozás nélkül felvehetik ellátásukat egészen addig, amíg a jogviszonyból származó keresetük el nem éri éves szinten a minimálbér tizennyolcszorosát (2015-ben 105.000 Ft x 18 = 1.890.000 Ft-ot)

Ha a kereset meghaladja ezt az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától a tárgyév végéig (de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig) szüneteltetni kell az ellátás folyósítását. Ha a keretösszeget decemberben lépi túl a nyugdíjas/korhatár előtti ellátott/szolgálati járandóságban részesülő munkavállaló, akkor vissza kell fizetnie a decemberi ellátását.

Sokan kérdezik, hogy ha eléri a keresetkorlátot és megszünteti a keresőtevékenységét, akkor kaphatja-e tovább az ellátását?

Sajnos a válasz NEM! Hiába szünteti meg valaki a keresethatár elérése után a keresőtevékenységét, ettől függetlenül nem fogja az év hátralévő részében tovább kapni az ellátását, kivéve, ha közben betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az éves keretösszeg elérését - annak bekövetkezetésétől számított 15 napon belül - a folyósítási törzsszámra való hivatkozással be kell jelenteni az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához.

Jogviszony jellegétől függő szabály

A közszférában dolgozó saját jogú nyugdíjas (nők kedvezményes nyugdíja saját jogú öregségi nyugdíjnak minősül) nyugdíjának folyósítását mindaddig szüneteltetnie kell, amíg

- közalkalmazotti jogviszonyban,
- kormányzati szolgálati jogviszonyban,
- állami vezetői szolgálati jogviszonyban,
- köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban,
- bírói szolgálati jogviszonyban,
- igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban,
- ügyészségi szolgálati viszonyban,
- fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban,
- a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

Szüneteltetni a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig kell. A keresőtevékenységet ebben az esetben is 15 napon belül be kell jelenteni az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához.

Öregségi nyugdíjkorhatárt elérő nyugdíjas kereső tevékenységet korlátozás nélkül folytathat.

Önnek is kérdése van? Üzenje meg nekünk!

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a cikkekben olvasható információk nem minősülnek hivatalos tanácsadásnak, így a használatukból eredő esetleges veszteségekért nem vállalunk felelősséget. Kérjük, hogy legyenek figyelemmel a cikkek dátumára is, mivel előfordulhat, hogy az idő múlásával az információk elvesztik aktualitásukat.