Milyen ellátások járnak munkaviszony megszűnése után?

2015.07.08

"A mai napig nagyon sokan keresnek meg bennünket azzal a kérdéssel, hogy munkaviszony megszűnése után elmehetnek-e táppénzre? Nézzük, mely ellátásokra vagyunk jogosultak és melyekre nem, munkaviszony megszűnése után:

A törvény azt mondja, hogy a biztosított személy a társadalombiztosítás valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet. A biztosítási kötelezettség eltérő rendelkezés hiányában az alapjául szolgáló jogviszony tartama alatt áll fenn. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Egészségügyi szolgáltatás

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszonynak a megszűnését követően további 45 napig fennmarad, ezen időszak alatt tehát még nem kötelezett az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére a magánszemély. (Nem kapunk piros lámpát az orvosnál) Figyelemmel kell lenni, hogy ez a 45 nap csak akkor igaz, ha a biztosítási jogviszonyunk is legalább 45 napig fenn állt.

Táppénz

Nem jár táppénz a munkaviszony megszűnése után (2011. július 1-től)

Példa: közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszony 2015.05.15-én, és a dolgozó 2015.05.01-től táppénzre veteti magát, 2015.05.15 után keresőképtelensége ellenére sem kaphat táppénzt.

Baleseti táppénz

Baleseti táppénz a táppénzzel ellentétben passzív jogon is jár, ha a magánszemély a biztosítás megszűnését követő legkésőbb harmadik napon üzemi baleset következtében keresőképtelenné válik.

Példa: a dolgozónak az utolsó munkában töltött napján nem adják ki a kilépő papírjait és a munkáltató megkéri a dolgozót, hogy másnap fáradjon vissza a papírokat átvenni. Ha az iratokért menet a dolgozó balesetet szenved, akkor a balesetet üzemi balesetnek kell elismerni, mert az a biztosítási jogviszonnyal összefüggésben történt.

Csecsemőgondozási díj (csed)

A csedre való jogosultság a biztosítás megszűnését követően is érvényesíthető. Csedre - az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - az is jogosult, aki a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy 42 napon túl a baleseti táppénz folyósítása alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.

Példa: a dolgozó munkaviszonya 2015.05.15-én megszűnik és 2015.06.15-én szül, akkor jogosult lesz csecsemőgondozási díjra.

Példa: a dolgozó munkaviszonya 2015.05.15-én megszűnik, de 2015.07.31-ig baleseti táppénzben részesült. Ha 2015.08.25-én szül, akkor jogosult lesz csecsemőgondozási díjra.

Gyed

Gyermekgondozási díjra jogosult, aki csecsemőgondozási díjban részesült, de a biztosítási jogviszonya a csed folyósítása alatt szűnt meg, feltéve, hogy a csedre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett.

Magyarul, a gyed akkor jár, ha a biztosítási jogviszony még élt, amikor a csecsemőgondozási díj folyósítása elkezdődött.

Példa: A dolgozó 2015. július 15-én szül és határozott idejű szerződése 2015.10.31-én megszűnik. Ebben az esetben jár neki passzív jogon gyed is, ugyanúgy mintha a biztosítási jogviszonya még élne.

Nem jár viszont gyed abban az esetben, amikor az érintett személy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy 42 napon túl a baleseti táppénz folyósítása alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül. (Ebben az esetben csak csed jár, gyed nem.)

Példa: a dolgozó munkaviszonya 2015.05.15-én megszűnt. 2015.06.15-én szül. Csedre jogosult, gyedre viszont nem.

Önnek is kérdése van? Üzenje meg nekünk!

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a cikkekben olvasható információk nem minősülnek hivatalos tanácsadásnak, így a használatukból eredő esetleges veszteségekért nem vállalunk felelősséget. Kérjük, hogy legyenek figyelemmel a cikkek dátumára is, mivel előfordulhat, hogy az idő múlásával az információk elvesztik aktualitásukat.