Mindkét szülőnek jár a pótszabadáság?

2015.04.05

Mit gondol, tényleg mindkét szülőnek jár a 16. életévét be nem töltött gyermek utáni pótszabadság? Az új munka törvénykönyve kihirdetésekor sokan megörültek, amikor átolvasták a pótszabadságra vonatkozó paragrafusokat, hisz...

...látszólag egy "jogi baki" miatt mindkét szülőnek járhat a pótszabadság. A munkáltatók nagyrészt jól is jártak el, mikor megadták mindkét munkavállalónak a pótszabadságot.

Csakhogy még szakmabeliek közt is nagy port tud kavarni, hogy elvált, szétköltözött szülők esetén is mindkét szülő jogosult-e a pótszabadságra? Hisz mindketten munkavállalók! És nézzük csak mit is ír a munka törvénykönyve:

A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár.

Valóban azt írja, hogy munkavállalónak jár, viszont nézzük csak meg az értelmező rendelkezések között a gyermek fogalmát:

gyermek: a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek.

Ebből következik, hogy elvált szülők esetén annak jár pótszabadság, aki a gyermeket saját háztartásában neveli.

Ezen kívül jó, ha tudjuk, hogy a pótszabadság mértéke fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő, ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos.

A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Önnek is kérdése van? Üzenje meg nekünk!

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a cikkekben olvasható információk nem minősülnek hivatalos tanácsadásnak, így a használatukból eredő esetleges veszteségekért nem vállalunk felelősséget. Kérjük, hogy legyenek figyelemmel a cikkek dátumára is, mivel előfordulhat, hogy az idő múlásával az információk elvesztik aktualitásukat.